رابطه کوکائین، قدرت و فساد

 بیش از صدسال پیش، مورخ انگلیسی « بارُن جان آکتون» این اصطلاح را بر سر زبانها انداخت که« قدرت فساد می آورد و قدرت مطلق، فساد مطلق». این نظریه که به لحاظ شعور عمومی درست به نظر می اید این اواخر از پشتیبانی دانش زیست شناسی نیز برخوردار گشته است.

دکتر یان رابرتسون متخصص عصب شناس  و روانپزشک بالینی در کتابی که در باره تاثیرات قدرت به چاپ رسانده است معتقد است که کوکائین و قدرت تاثیر مشابهی بر روی انسان ها دارند. دکتر یان رابرتسون از افزایش تستاسترون در حین مصرف کوکائین می گوید و می افزاید نتیجه طبیعی افزایش تستاسترون، باعث حس اعتماد، خودبزرگ بینی، پذیرش ریسک و میل به مقابله و رقابت در افراد می گردد.

 افراد با انرژی های ایجاد شده فوق، شانس بالارفتن از نردبان ترقی را با قبول ریسک بیشتر و  انگیزه خودخواهانه برای خود فراهم می کنند. این همه تلاش و اتفاق، در یک دائره بسته دوباره منجر به رها شدن میل دوست داشتنی و لذتبخش «دوپامین» در مغز می شود.

دوپامین یکی از مهمترین پاداش های تدارک دیده شده در وجود موجودات زنده و بویژه پستانداران است که حتی ضمانت تداوم حیات را نیز بر عهده دارد. مثلا اگر پاداش لذتِ بسیار جذاب جنسی نبود بسیاری از انواع و از جمله انسانها، قادر نبودند که مصائب و خطرات و از خودگذشتگی های مربوط به تولید مثل و فرزند داری را به جان بخرند.

بالا و پایین رفتن دوپامین و ناهنجاری های ناشی از آن را در انواع بیماری های روانی و فیزیکی نظیر افسردگی و پارکینسون نیز می توان مشاهده کرد. دکتر یان رابرتسون  برای تشریح کاملتر دلائل حود، رابطه مقدار دوپامین در مغز « بابون ها» را  با ایجاد موقعیتی برای به دست آوردن قدرت پیوند زده است.

او در در مقاله ایی که در مجله « دانشمند جدید» چاپ و در « روزنامه» لندن منعکس شده است تلاش کرد ثابت کند که میمون های تو سری خورده که موقعیت اجتماعی شان در گروه پایین بوده است اگر تصادفا از نردبان قدرت در گروه بالا روند بلافاصله توسط مغزشان پاداش دوپامین دریافت خواهد کرد.

به نظر دکتر رابرتسون پاداش فوق به ایجاد هورمون تستاسترون و بالطبع روحیه برتری طلبی، حس اعتماد و رقابت بیشتر در میمون های نامبرده منجر خواهد شد. احساس لذت بخشی که به تعبیر دکتر رابرتسون، اعتیاد به کوکائین در مغز بشر ایجاد می کند.

 لذت و احساس ایجاد شده توسط کوکائین و پاداش تستاسترونی و دوپامینی که بدن معتاد دریافت می کند کاملا با احساس قدرت و تلاش برای افزایش آن را به نمایش می گذارد. به قول گزارش « روزنامه» لندن، با این حساب  می شود اعمال سیاستمداران، صاحبان کورپوریشن ها، میلیاردرها، هنرپیشه ها و افراد مشهور را برای به دست آوردن قدرت را تشریح کرد.

نتیجه گیری عقلانی از شباهت بین کوکائین و قدرت، ما را به همان جمله معروف بارن جان آکتون می کشاند که قدرت به همان شدت کوکائین، تخریب کننده است.

 

JohnBaron_Acton  “Power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely”

Dailymail, Power really does corrupt as scientists claim it’s as addictive as cocaine

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2136547/Power-really-does-corrupt-scientists-claim-addictive-cocaine.html#ixzz21vNad0aB

 New Scientist, Power is the ultimate high http://www.newscientist.com/article/mg21528720.400-power-is-the-ultimate-high.html

Ian Robertson, The Winner Effect: How power affects your brain (Bloomsbury). He is a neuroscientist and clinical psychologist, and professor of psychology at Trinity College Dublin in Ireland.

More from ترجمه‌ی محمد رادفر
هفت چیزی که نباید از لزبین‌ها پرسید
۱- از کجا می دونی لزبین هستی اگر مردها رو تجربه نکردی؟...
Read More