به نقل از نشریات معتبر انگلیسی، بیش از ۲۰۰ هزار مرد بریتانیایی شغل اصلی شان «خانهداری» است. جمعیت مردانی که نقش مادر را در کانادا ایفا میکنند چندین برابر شده است. سیانان گزارشی دارد در باره اینکه داشتن شوهر خانهدار، رویای پنهان بسیاری از زنان شاغل در آمریکا است.
جامعهشناسان هندی از افزایش غیر قابل انکار مردان خانهدار هندی میگویند. در چین نیز که همیشه آمارها، با اعدادی نجومی نشان داده میشوند، رسانهها از پدیده رو به گسترش خانهداری مردان حرف میزنند. در حال حاضر، سایتهای اینترنتی مختلفی برای مردان خانهدار در اروپا و آمریکای شمالی ساخته شده است و بر شمار وبلاگ مردان خانهدار بهطور مستمر افزوده میشود.
فیلمهای هالیوودی از دهه ۸۰ میلادی قرن بیستم با فیلم «جنابِ مامان» [۱] این شیوه معیشت جدید خانوادگی را به تصویر میکشد و بعدها کمدیهای اِدی مورفی و راهاندازی کودکستان در خانه، به آن وجهه عمومی میدهد. سریالهای تلویزیونی هم اینجا و آنجا زندگی نوعی از مردان جامعه را به تصویر میکشد که تصمیم گرفتهاند خانهداری کنند.
ماجرای فوق آنقدر گسترش پیدا کرده است که مجلات از زیانها و مشکلات آن حرف بزنند. مجلات از زنان شاغلی میگویند که مردان خانهدار خود را بعد از چندسال طلاق میدهند و کتابهای راهنمای بچهداری به طور پیوسته چاپ و تجدید چاپ میشوند و تهیه و تدوین کتابها و مقالات دانشگاهی در این زمینهها بیش از پیش شده است.
به نظر میآید پدیده شوهر خانهدار همچون ریزش یک بهمنِ به شکل مداومی وسعت می یابد. به نظر میآید پدیده شوهر خانهدار همچون ریزش یک بهمنِ به شکل مداومی وسعت می یابد. متاسفانه آمار دقیقی از اتفاق مذبور در ایران وجود ندارد ولی رسانه های ایران از افزایش چشمگیر آن صحبت می کنند.یکی از نکاتی که همیشه مورد مجادله قرار میگیرد، تفاوت بین مردان و زنان نسبت به پرورش فرزندان است. آیا شوهران خانهدار میتوانند پاسخگوی نقش عاطفی مادرانه باشند؟
جنگ جهانی اول و خالی شدن شهرهای بزرگ از مردانی که کارخانهها، ادارهها، مدارس، مراکز درمانی و خدماتی را به دست زنان سپردند و به جنگ رفتند شرایط و عادتهای مرسوم را در هم ریخت. از آن پس به مرور نظم اجتماعی و خانوادگی متزلزل شد.
پس از جنگ، هنوز مردانی که از جنگ برگشته بودند و گاه معلول، زخمی و ضعیف، به طور کامل قدرت و مسئولیت عمومی برای اداره جامعه را از زنان پس نگرفته بودند که جنگ جهانی دوم به فاصله یک نسل آغاز شد. ناگفته نماند که در همان دوران، جوامع غربی مردان جوان زیادی را از دست داده بود و توازن جمعیت نیز به سمت زنان سنگینی میکرد.
زنان که نیمی از جامعه را تشکیل میدادند و به مرحمت تاثیرات انقلاب صنعتی از امکانِ آموزش و پرورش در جامعه بهره برده بودند بعد از تجربه موفقِ مشارکت در مدیریت کارهای بیرون از خانه در دوران دو جنگ جهانی، از محوطه بسته و محدود خانه بیرون آمدند و مسئولیتهای پیچیده و سختتر دنیای مدرن را بر دوش گرفتند.
ازآن پس، زنان کارگر، کارمند و متخصص در تمام رشتههای کار در دنیای مدرن، تمایلی برای بازگشت به درون خانه و ایفای نقش مادری نداشتند.
باز شدن دانشکدههای کوتاهمدت معلمی، پرستاری و منشیگری، راهگشای بخش بزرگی از زنان طبقات پایین جامعه شد و روند حضور هر چه بیشتر زنان در جامعه به فرهنگی تثبیت شده و مورد قبول بدل شد.
1- Mr. Mom ( 1983)
وب سایت شوهران خانه دار
خاطرات یک شوهر خانه دار
http://www.guardian.co.uk/society/2005/oct/27/childrensservices.familyandrelationships
وبلاگ یک شوهر خانه دار
http://www.lazyhousehusband.com/
House husband: A female’s fantasy