خودخواهی می‌تواند نوعی از خودگذشتگی باشد

ما موجوداتی هستیم متاثر از هزاران سال باید و نباید که همواره از طریق مذاهب، حکومت ها و البته فرهنگ به ما منتقل شده است. علم زیست شناسی ژنتیک می گوید که وقتی رفتاری چند هزار سال تبلیغ و ترویج شود، در ژن بشر ریشه می دواند و جزئی از برنامه ی مغزی می شود که با آن به دنیا می آییم.

یکی از این ویژگی ها، که بدون شک از عوامل اصلی بقا و تکامل انسان در طی میلیون ها سال بوده، خاصیت «فداکاری» است. بشر، جزو معدود حیوانات اجتماعی است که برای هم نوعش خطر می کند، از خودش می گذرد و نفع گروه را، به منافع شخصی اش ترجیح می دهد. بنابراین، همه ما با خاصیت موروثی «فداکاری برای دیگران» متولد شده ایم.

اما در ضمن توصیه های روز روانشناسی قرار دارد که از عزت نفس و اولویت دادن به خود می گوید. روانشناسان معاصر معتقدند که برای انسانها که ذاتاً اجتماعی هستند از خودگذشتگی می تواند شکل جدید پیدا کند. یعنی اگر این روزها بتوانیم به یک فردیت مستقل برسیم به خودی خود قدرت ازخودگذشتگی مان بیشتر می شود.

برای همین خیلی مهم است که ابتدا، خودمان را بشناسیم و تعریف کنیم. تا درست ندانیم چه می خواهیم، از چه اموری لذت می برید، اهداف مان چیست، قشری که از معاشرت با آنها لذت می برید کدام است، چه کارهایی ما را به هیجان می آورند و چه کارهایی آرامش به خیال مان می ریزند قادر به درک و احترام خواسته دیگران نخواهیم بود.

باید توانیم حریم و حرمت شخصی خودمان را تکمیل و مشخص کنیم و هر گونه اولویت دادن به خودمان را خودخواهی ندانیم. تا وقتی که ارزش دادن به هویت و هدف و رشد شخصی مان مبنا نباشد، خیلی سریع دچار عذاب وجدان می شویم.

اولین و مهم ترین قدم برای عزت نفس این است که بتوانیم برای مرز بین خودخواهی و احترام به خود، تفاوت قائل شویم.

از خودگذشتگی غریزی که از اجداد ما به ارث رسیده می تواند با خودخواهی های آگاهانه ما ترکیب شوند و دنیا و دیگران را هم به اندازه خودمان مهم و محق ببینیم.

ّimage Source https://lonerwolf.com

More from سارا زمانی
رازهای ما بخشی از جذابیت ما است
راز شخصی داشتن مال وقت‌هایی است که توقعات و سنت‌ها را کنار...
Read More